Misel

»Jožef, ne boj se vzeti k sebi Marije, svoje žene; kar je spočela, je namreč od Svetega Duha« (Mt 1,20).

OZNANILA – ŠENTJANŽ – GORNJA PONIKVA

Od 2.11. do  8.11.2020

 

DNEVI - GODOVI

URA

MAŠNI NAMENI IN DR.

ŠENTJANŽ

URA

MAŠNI NAMENI IN DR.

G. PONIKVA

 PONEDELJEK

2.11.

Spomin vseh rajnih

 

8

 

 

Za vse rajne

 

 

17

 

 

Na Ponikvi – zasebno: po namenu papeža

 

 

TOREK

3.11.

Viktorin Ptujski

 

8

 

 

Po namenu

 

 

8

 

 

V Šentjanžu

 

 

SREDA

4.11.

Karel Boromejski

 

8

 

 

15

 

Za + Marka Zlodeja – 30. dan

Pogreb Rudolfa Plešnika

 

8

 

 

V Šentjanžu

 

 

 ČETRTEK

5.11.

Zaharija in Elizabeta

 

8

 

 

Za + Franca Krofliča (p)

 

 

8

 

 

V Šentjanžu

 

 

 PETEK

6.11.

Lenart, opat

 

8

 

dop

 

Za + Angelo Viher (p)

Obiskovanje bolnih in ostarelih

 

8

 

dop

 

V Šentjanžu

Obiskovanje bolnih in ostarelih

 

 SOBOTA

7.11.

Engelbert

 

8

 

 

Za + Slavko Škoflek (p)

 

 

8

 

 

V Šentjanžu

 

 

  32. NEDELJA ml

8.11.

Gotfrid (Bogomir)

 ZAHVALNA

9

 

 

Za župljane – na G. Ponikvi – prenos na FB

 

 

9

 

 

Na Ponikvi – za župljane – prenos na FB

 

 

ŠENTJANŽ:

·       MINISTRIRA: ~

·       BRALCI: ~

·       VEROUK: Počitnice – pogovor in molitev v družini

·       KRASI, UREJA: ~

·       POMEMBNO: Nevarnost okužbe s covidom- 19 je velika. Bolnice se polnijo, ljudje umirajo – mi pa se potrudimo, da se bomo pred to nesrečo varovali. Skrbimo za lepe medsebojne odnose in v pogovoru z Bogom preganjajmo strah ter poglabljajmo svojo vero in ljubezen.  


 

G. PONIKVA:

·       MINISTRIRA: ~

·       BRALCI: ~

·       VEROUK: Počitnice – pogovor in molitev v družini

·       KRASI, UREJA: V nedeljo bo maša – oltar se bo videl – prenos na FB

·       POMEMBNO: Nevarnost okužbe s covidom- 19 je velika. Bolnice se polnijo, ljudje umirajo – mi pa se potrudimo, da se bomo pred to nesrečo varovali. Skrbimo za lepe medsebojne odnose in v pogovoru z Bogom preganjajmo strah ter poglabljajmo svojo vero in ljubezen.

Maše bodo samo v eni župniji – razen v ponedeljek in ob oznanjeni uri vabim k molitvi – predvsem za zdravje. Danes – na dan Vseh svetih, bomo poskusno prenašali sv. mašo preko FaceBook-a in, če boste prenos spremljali in tudi sodelovali, bomo s prenosi nadaljevali. Saj so prenosi tudi od drugod, a je iz domače cerkve le malo drugače – vabljeni k ogledu!

 

SŠK nam sporoča in svetuje upoštevanje zdravstvenih navodil – seveda v upanju, da bomo vendarle zajezili in pregnali ta nesrečni virus. Zdravstveno stanje nas trezni, saj je možnosti za okužbo res veliko – v sredo bomo pokopali prvo žrtev te bolezni. Jezus nam naroča pripravljenost, ki je v molitvi, postu in dobrih delih. Ko po ekranu spremljamo daritev sv. maše, skušajte sodelovati tako, kot bi bili v resnici pri maši. Obhajila seveda ni, zato ga nadomestite z duhovnim obhajilom – je pa tudi povabilo za prejem resničnega obhajila, če prej pokličete po telefonu in si tudi vzamete nekaj časa za osebno tiho molitev.

 

Verouk bo ta teden še v počitniškem duhu, ki priporoča osebno molitev in radovedno iskanje poti k Bogu. Po »počitnicah« bomo poskusili vzpostaviti video povezave, da ne bo naše iskanje čisto slepo.

 

Počasi se organiziramo na vseh področjih – težko pa čakamo sprostitev, da bo življenje koliko toliko normalno potekalo. Maše opravljam zasebno – brez udeležbe vernikov – verjemite, da je to zelo stresno. Na letošnji praznik Vseh svetih bo drugače kot običajno. Daroval bom sveto mašo po namenu spominske maše, ki se obhaja na sam praznik in na kvatrne nedelje. Tudi letos ste se številni spomnili svojih dragih in za ta spomin prispevali svoj dar. Prisrčna vam hvala! Ob blagoslovu pokopališč se bodo oglasili naši zvonovi in če jih boste slišali – sklenite roke k molitvi. K družinski molitvi zvečer, bodo vabili zvonovi in vi boste spomine na rajne in družinsko vzdušje blagoslovili z ljubeznijo.  

 

V tem času smo pod vtisom številni sporočil. Veliko slišimo po TV in tudi internet nam omogoča skoraj vse. Gotovo kdaj pogledate tudi to, kar nam sporoča naša slovenska Cerkev. Naslove najdete v prejšnjih Oznanilih – vaša radovednost pa bo našla vse potrebno. Naša FaceBook stran je kar oblegana – spodbujajmo drug drugega, da bomo ohranjali našo povezanost. Tudi prenos maše bo preko tega medija.

 

Pogum, sestre in bratje ter lepa doživetja ob spominih, zahvali in srečanjih!

Prilagam še molitev ob večernem srečanju družin:

Molitev v družini za pokojne sorodnike, prijatelje in dobrotnike

 

Katoliška cerkev se spominja vseh vernih rajnih 2. novembra. Tradicionalno ta dan duhovniki darujejo tri svete maše po namenu vernikov. Verniki molijo molitev rožnega venca, pri kateri se spominjajo vernih rajnih ter prosijo za duše v vicah, da bi dosegle nebeško srečo. Slovenski škofje vabijo vernike, da se na dan vseh vernih rajnih spomnijo dragih pokojnih z molitvijo rožnega venca ali vsaj ene desetke, lahko pa dodajo tudi eno od naslednjih molitev.

 

Letos zaradi izrednih razmer verniki molijo doma, lahko pa prejmejo sveto obhajilo izven maše, kakor je določeno v navodilih slovenskih škofov.

 

Molitev rožnega venca

 

Molitev za rajne

 

O Bog, gospodar vesolja in naš Odrešenik, ki ljubiš vsakega človeka brez izjeme. Priporočamo ti tvoje služabnike, ki so šli pred nami v večnost z znamenjem vere in počivajo v miru. V svojem velikem usmiljenju si se zanje učlovečil, skrajšaj jim čas očiščevanja in jih sprejmi k sebi v večno srečo.

Spomni se, gospod, da so tvoji in ne pripadajo nikomur drugemu kakor tebi, živemu in pravemu Bogu. Ne prištevaj jim prejšnjih grehov, ki so jih storili v slabosti svoje narave ali v navalu strasti. glej, čeprav so grešili, so ves čas verovali vate: Očeta, Sina in Svetega Duha, in so se, preden so zatisnili oči, spravili s teboj v iskrenem kesanju. Neskončno dobrotljivi, usmiljeni Bog, prisrčno te prosimo, ne prištevaj jim zablod njihove mladosti in nevednosti, temveč se spomni svojega velikega usmiljenja in jih sprejmi v svoje kraljestvo, kjer ti, troedini Bog, živiš in kraljuješ vekomaj.

Amen.

 

O Bog, slava vernih in življenje pravičnih, odrešeni smo s smrtjo in vstajenjem tvojega Sina. Našim rajnim, ki so verovali v skrivnost vstajenja, podeli veselje prihodnje blaženosti. Po Kristusu, našem gospodu.

Amen.

 

Gospod, ti nisi Bog mrtvih, temveč živih. V tebi živijo vsi, ki si jih poklical k sebi. Spominjamo se vseh rajnih, ki smo jih ljubili, vseh, s katerimi smo živeli. Z njimi nas povezuje tvoja dobrota, s katero ljubiš nje in nas.

Spominjamo se jih pred teboj. Zahvaljujemo se ti, da so v tvoji roki. Rekel si namreč: »Na svojo dlan sem zapisal tvoje ime.« Pred teboj se spominjamo vseh umrlih, vseh pozabljenih in zabrisanih imen. umrlih, ki jih nihče ne objokuje, pogrešanih, katerih usoda nam je neznana, obupanih, ki so si vzeli življenje, vseh tistih, ki so jih ljudje umorili. Vemo, da so v tvoji roki in prosimo te: sprejmi te najbolj uboge med svoje srečne otroke.

Zahvaljujemo se ti, da si tako blizu, in tudi naši umrli so nam blizu v tebi. Nihče, ki je v tebi, ne umrje. Od tebe smo prejeli življenje; tudi umrli živijo iz tebe. Z njimi nas povezuje to, da imamo isto življenje.

 

Tvoj križ, gospod, je znamenje tvoje zmage nad peklom in smrtjo. Z njim smo bili rešeni večnega trpljenja, z njim je bil poravnan ves dolg zadolženih. Nad njivo grobov stoji tvoj križ in združuje vse, umrle in nas.

Tvoje misli niso naše misli. Tvoja pota niso naša pota. Verujemo tvojim načrtom, čeprav jih ne razumemo. Hodimo po tvojih potih in se držimo tebe. Ti boš premagal našega sovražnika – smrt. Vstal si od mrtvih in za teboj bodo vstali tudi vsi umrli. Poklical si jih, da bi se veselili s teboj v večni luči in te hvalili vso večnost.

Amen.


Molitev za rajne starše

 

Bog, naš Oče, naročil si nam spoštovati očeta in mater. Dobrotno se usmili naših staršev in jim povrni vse, kar so za nas dobrega storili, nam pa daj to milost, da se jim po smrti pridružimo za vso večnost pri tebi. Po Kristusu, našem gospodu.

Amen.

 

 

Molitev za rajne sorodnike, prijatelje in dobrotnike

 

Usmiljeni Bog, ti človeka ljubiš in mu rad odpuščaš. Naj naši sorodniki, prijatelji in dobrotniki, ki so se s tega sveta ločili, po priprošnji Device Marije in vseh svetnikov uživajo večno blaženost. Po Kristusu, našem gospodu.

Amen.

 


Molitev za enega rajnega

 

Bog, naš Oče, umrli živijo pri tebi in tvoji sveti se v tebi veselijo popolne sreče. Prosimo te za našega brata (našo sestro) I. Zatisnil/a je oči za ta svet, naj uživa veselje večne luči. Po Kristusu, našem gospodu.

Amen.

 

 

Vir: Cerkveni molitvenik, pripravila Slovenska liturgična komisija pri Slovenski škofovski konferenci, 2. Izdaja, Družina, Ljubljana 2020.

 

 

 

 

Vir: Cerkveni molitvenik, pripravila Slovenska liturgična komisija pri Slovenski škofovski konferenci, 2. Izdaja, Družina, Ljubljana 2020.