Misel

»Vsa množica se ga je poskušala dotakniti, kajti iz njega je izhajala moč in ozdravljala vse« (Lk 6,19)

OZNANILA – ŠENTJANŽ – GORNJA PONIKVA

Od 1.2. do  7.2.2021

 

DNEVI - GODOVI

URA

MAŠNI NAMENI IN DR.

ŠENTJANŽ

URA

MAŠNI NAMENI IN DR.

G. PONIKVA

 PONEDELJEK

1.2.

Brigita Irska

 

17

 

 

Za + Milana in starše Glušič – obl.

 

 

 

 

 

 

 

 

TOREK

2.2.

Jezusovo darovanje

Svečnica

17

 

 

Za + Rudolfa Plešnika (p)

 

 

16

 

 

Za + Gaberškove

 

 

SREDA

3.2.

Blaž, škof - mučenec

 

17

 

 

Po namenu

 

 

 

 

 

 

 

 

 ČETRTEK

4.2.

Oskar, škof

 

17

 

 

Po namenu

 

 

 

 

 

 

 

 

 PETEK

5.2.

Agata, devica

 

dop

17

 

Obiskovanje bolnih in ostarelih

Za + Justino in Franca Rejec

 

dop

16

 

Obiskovanje bolnih in ostarelih

Za + Vinka Voha (p)

 

 SOBOTA

6.2.

Pavel Miki – jap. m.

 

8

 

 

Za + Nežiko Petek – 8. dan

 

 

17

 

 

Za + Rozalijo Sovinek (p)

 

 

  5. NEDELJA ml

7.2.

Rihard, kralj

 

8

 

 

Za župljane in za + Franca Uranjeka (p)

 

 

9.30

 

 

Za + sestro Minko, brata Rajka in teto

 

 

 

ŠENTJANŽ:

·       MINISTRIRA: ~

·       BRALCI: Zdenko Lešnik

·       VEROUK: Še kar doma

·       KRASI, UREJA: Ante Gavrić

G. PONIKVA:

·       MINISTRIRA: ~

·       BRALCI: Marija Strahovnik

·       VEROUK: Še kar doma

·       KRASI, UREJA: Marof

·       POMEMBNO: Svečnica – Jezusovo darovanje v templju – sveča je simbol darovanja – praznik vseh Bogu posvečenim – pri maši bomo blagoslovili sveče. V petek obisk bolnih in ostarelih – poskrbimo za higieno obiska. Šola poskuša vpeljati pouk v šolah – z veroukom v učilnicah še moramo počakati – doma tisto, kar je mogoče. S sejami svetov še bomo počakali – svetniki prejmete vzpodbudo.      

 

Zaskrbljeno spremljamo zdravstveno stanje doma in po svetu. Kakor vodstva držav, tudi mi tehtamo, kaj bi, kaj nebi, kaj smemo in česa ne smemo. Živčki so napeti in komaj čakamo, da se vse skupaj izpelje v neko bolj normalno življenje.

 

 

Glasnik                                       4. NEDELJA MED LETOM – B

            veselega oznanila                                                                                        31. januar 2021

 

 

BESEDA ŽIVEGA BOGA

 

 

BESEDA O BESEDI

 

 

 

 

V njihovi shodnici pa je bil

 prav tedaj človek z

nečistim duhom in je zavpil:

»Kaj imamo s teboj,

Jezus Nazaréčan?

Si nas prišel pokončat?

Vem, kdo si:

Sveti, od Boga.«

Jezus pa mu je zapovedal:

»Umolkni in pojdi iz njega!«

Nečisti duh ga je stresel,

zavpil z močnim glasom

in šel iz njega.

Vsi so se tako začudili,

da so razpravljali med seboj:

»Kaj je to?

Nov nauk z oblastjo!

Celo nečistim duhovom ukazuje in so mu pokorni.«

 

(Mr 1,23–27)

Mr 1,21-28

STROKOVNJAK ZA ČLOVEKA

 

Če se nam pokvari avtomobil, ga ne bomo peljali na popravilo k čevljarju ali h krojaču, temveč k avtomehaniku. Če nas bolijo oči, ne bomo iskali pomoči pri zobozdravniku, temveč pri okulistu. Danes je področje znanja tako obširno, da ga en sam človek ne more obvladati niti površno. Potrebujemo strokovnjake ali specialiste, ljudi, ki so na svojem področju res doma in ti lahko pomagajo.

V današnjem evangeliju se nam predstavi Jezus, ki govori, »kakor nekdo, ki ima oblast«, samozavestno. Tako lahko govori tisti, ki se zaveda, da zadevo obvlada. Jezus nam govori o človeku, predstavlja se kot »strokovnjak za človeka«. Po govoru v Kafarnaumu so mnogi Judje Jezusa zapustili, zato je vprašal apostole, če hočejo oditi tudi oni. Peter je v imenu vseh odgovoril: »Gospod, h komu naj gremo? Besede večnega življenja imaš …« Kar pomeni: tvoje govorjenje ni površno, ti poznaš človeka do zadnjih globin, zato veš, česa potrebuje, znaš mu pomagati.

Jezus je strokovnjak za človeka iz dveh razlogov: najprej, ker je kot Bog sodeloval pri stvarjenju človeka, potem pa zato, ker je kot človek z nami delil našo usodo, postal nam je enak v vsem, razen v grehu. S svojo čudovito osebnostjo je najlepše pokazal, kakšen bi lahko bil človek, če bi se ravnal po njegovi besedi, po njegovem zgledu. Njegova beseda ni ena od mnogih, temveč edina odrešujoča, edina, ki razsvetljuje našo pot. Jezus v svojem nauku ne postavlja nepreskušenih in neuresničljivih trditev – kar uči, z življenjem tudi potrjuje. Uči pa le tisto, kar človek, vsakdo od nas, lahko uresniči, ker pozna potrebe in možnosti človekovega srca, naše narave. VE, da hrepenimo po sreči, ljubezni, dobroti, resnici in pravici. To so vrednote, ki jih ni mogoče dobiti zastonj; zanje je potrebno nekaj žrtvovati. Žrtev pa ni težka, če je smiselna, sprejeta z ljubeznijo.

Po: S. Čuk

 

5

 

HUDOBNI DUH, HUDI DUH, HUDIČ … Ali gre za isto »osebo«?

 

Glede poimenovanja lahko mirno rečemo, da gre pri različnih izrazih za sinonime, le da vsak izraz poudari eno plat delovanja hudobnega duha. Hudobni duh je v slovenščini drugi naziv za hudiča ali zlega duha ali hudega duha; vsi pa se uporabljajo za izražanje resničnosti, ki jo v bibličnem hebrejskem jeziku predstavlja 'satan', ki pomeni 'tožnik', in je bil preveden v grščino z 'diabolos', kar pomeni 'razdiralec'. Tako je tudi z imeni izražen rezultat 'upora' nekaterih angelov Bogu, ki je spremenil njihovo enovito duhovno stanje dobrosti v nasprotje, v padlo stanje, ki se uresničuje v območju zla. Kot primer naj navedem Luciferja: njegovo ime pomeni nalogo prinašalca luči (seveda Božje, duhovne), a se je z zavrnitvijo življenja z Bogom spremenil v svoje 'nasprotje' in je postal prinašalec teme. V tem smislu je praktično sinonim tudi 'nečisti duh'. 'Nečisto' je v Svetem pismu vse, kar je povezano s smrtjo in zato se izključuje iz verske skupnosti in bogoslužja. Ker je človek Božja stvaritev in v osnovi pripada Bogu, hudi duh v njem nima kaj iskati, zato ga Jezus izžene. A če človek ne sodeluje s Kristusom in se sam svobodno spet odpre delovanju zla in hudega duha v svojem življenju, se lahko hudobija ne le povrne v prejšnje stanje, ampak celo poslabša. Hudobni duh je sicer po Kristusu že premagan, a ima možnost delovanja še vse do konca sveta, zato je prav, da smo pozorni in previdni, saj je njegovo delovanje za človeka nadvse nevarno, ker ga v marsičem presega. Na našo srečo pa nas ne v ljubezni, ki je ni več sposoben niti zaznati, zato ga lahko premagamo prav z življenjem vere, upanja in ljubezni.

Hudobni duh nima neomejenega vpliva na človeka, saj je sam ustvarjeno, torej omejeno bitje, čeprav ima nekatere lastnosti gotovo močnejše kot ljudje, ker jih ne omejuje telo. Sicer pa je potrebno poudariti, da je središče krščanstva oseba Jezusa Kristusa in da je On Odrešenik, ki je vpliv hudobnega duha že usodno 'prizadel' ter nam odprl možnost uspešnega duhovnega boja s temi silami zla. 

Po: M. Turnšek

 

Sveti Atanazij je rekel,  da »zapovedovati duhovom ter izganjati jih, ni človeško temveč Božje delo« saj je Gospod »odvračal od ljudi vsakršne bolezni in vse slabosti. Kdo bi še lahko potem, ko je videl njegovo moč ..., dvomil, da ni on Sin, Modrost in Božja moč?« Božja oblast ni naravna moč. Oblast Božje ljubezni namreč ustvarja vesolje in z učlovečenjem edinorojenega Sina, ki se je spustil v našo človeško naravo, ozdravlja od greha pokvarjeni svet. Romano Guardini je zapisal: »Celotno Jezusovo bivanje je prevod te moči v ponižnost ..., je oblast, ki se poniža v podobo hlapca.«

Za človeka oblast pogosto pomeni posedovanje, moč, nadvlado, uspeh. Za Boga pa je oblast služenje, ponižnost, ljubezen. To pa pomeni vstopiti v Jezusovo logiko

Po: Benedikt XVI.

 

Diagram poteka: prekinitev: BESEDA ŽIVEGA BOGA