Misel

»Kjer sta namreč dva ali so trije zbrani v mojem imenu, tam sem sredi med njimi.« (Mt 18,20)

OZNANILA – ŠENTJANŽ – GORNJA PONIKVA

Od 26.4. do  2.5.2021

 

DNEVI - GODOVI

URA

MAŠNI NAMENI IN DR.

ŠENTJANŽ

URA

MAŠNI NAMENI IN DR.

G. PONIKVA

 PONEDELJEK

26.4.

Marija, MDS

 

19

 

 

Za + Milko Lesjak (p)

 

 

 

 

 

 

 

 

TOREK

27.4.

Hozana Kotorska

 

19

 

 

Za + Justino, Jožefa in Pavleka Mihelak, sor.

 

 

 

 

 

 

 

 

SREDA

28.4.

Vital, mučenec

 

19

 

 

Po namenu darovalca

 

 

 

 

 

 

 

 

 ČETRTEK

29.4.

Katarina Sienska

 

19

 

 

Po namenu darovalca

 

 

 

 

 

 

 

 

 PETEK

30.4.

Pij V., papež

 

19

 

 

Za + Franca Brecla (p)

 

 

18

 

 

Za + Rozalijo Sovinek (p)

 

 

 SOBOTA

1.5.

Jožef delavec

 

8

 

 

Za + Jožefa in Franca Kroflič (p)

 

 

18

 

 

Za + Davida Omana – obl.

 

 

  5.V. NEDELJA

2.5.

Boris Mihael, kralj

Sklep tedna DP

8

 

 

 

11

Za župljane in za + Ivanko in Pavla Sevšek,

Justino Kugler ter sorodnike

Za + in žive gasilce

9.30

 

 

Za + Faniko in Vinka Jezernik – obl.

 

(Florjanova nedelja)

 

ŠENTJANŽ:

·       MINISTRIRA: ~

·       BRALCI: Mira Gradišnik

·       VEROUK: Počitnice – potem pa redno

·       KRASI, UREJA: ~

G. PONIKVA:

·       MINISTRIRA: ~

·       BRALCI: Elizabeta Kos

·       VEROUK: Počitnice – potem pa redno

·       KRASI, UREJA: Marof

·       POMEMBNO: Hvala Bogu, se epidemiološko stanje zboljšuje. Previdno se odpirajo možnosti delovanja – tudi verouk, ki ga bomo po počitnicah, v tem šolskem letu, speljali do konca. Sodelovanje je bilo zelo omejeno – MMS sporočila in Oznanila. Kar pa je najhuje, je izpad bogoslužnega sodelovanja. Med šmarnicami bomo vsaj malo »pokrpali« ta veliki manjko.   

 

Od lani na letos nas je epidemija močno okrnila. Po izboljšanju razmer, bomo skušali povsod ohraniti dobro – vsekakor pa je sedaj priložnost, da stvari zboljšamo. Nam kristjanom se je izteklo prejšnje obdobje. Skoraj vse smo prenesli na ekrane. Običajnega druženja ni bilo in tako željeni zakramenti postajajo še bolj virtualni. Vse skupaj dobesedno kliče k novemu načinu krščanskega življenja. Biti kristjan pomeni, poznati Kristusa, ga slaviti in posnemati. Najlepše se to doseže v družini in zato bomo odslej močneje gradili v to smer. Mnogo stvari se je v času korone spremenilo – tudi na bolje, zakaj ne bi to izkoristili za našo duhovno rast.

 

Navodila za življenje v teh zahtevnih časih, se vsak teden spreminjajo. Naša ŠK je zopet predpisala naslednje:

 

Navodila slovenskih škofov za čas od 23. aprila 2021 do vključno 2. maja 2021

 23.4.2021  Slovenija  Cerkev na SlovenskemCOVID19   

Slovenski škofje so se seznanili z novim Odlokom o začasni omejitvi kolektivnega uresničevanja verske svobode v Republiki Sloveniji z dne 22. aprila 2021, (Uradni list RS št. 63/2021). Na osnovi omenjenega odloka so škofje za čas od 23. aprila 2021 do vključno 2. maja 2021 sprejeli naslednja navodila:

1.    Vsi duhovniki in verniki naj okrepijo molitev za bolnike in konec epidemije.

2.    Številčna omejitev vernikov pri verskih obredih v cerkvah. 

·         Število oseb pri verskih obredih v zaprtih prostorih, se omeji na enega udeleženca na 30 kvadratnih metrov zaprte površine oziroma več udeležencev, če gre za osebe iz skupnega gospodinjstva. V zaprtih prostorih, v katerih po kriterijih iz prejšnjega odstavka sicer ne bi bilo dovoljeno združevanje desetih udeležencev, je dovoljeno število udeležencev največ deset, če je med njimi mogoče zagotoviti medosebno razdaljo najmanj 1,5 metra, razen med osebami iz skupnega gospodinjstva (npr. manjše cerkve in kapele). Izvajanje verskih obredov je dovoljeno le ob izpolnjevanju sledečih pogojev:

·         Zagotavljati je potrebno minimalni možni stik med udeleženci.

·         Obvezno je redno prezračevanje/ventiliranje (npr. odprta okna) v katerih se kolektivno uresničuje verska svoboda.

·         Obvezna je uporaba zaščitnih mask v zaprtih prostorih.

·         Obvezno je razkuževanje rok ob vstopu in izstopu iz zaprtih prostorov, v katerih se kolektivno uresničuje verska svoboda.

     3. Ljudsko petje v cerkvah je dovoljeno

Cerkveno ljudsko petje je dovoljeno. Zborsko petje je prepovedano razen v primeru, da ga izvajajo osebe iz skupnega gospodinjstva.

4.    Številčna omejitev vernikov pri verskih obredih na prostem

Število oseb pri verskih obredih na odprtih površinah, se omeji na enega udeleženca na deset kvadratnih metrov odprte površine oziroma več udeležencev, če gre za osebe iz skupnega gospodinjstva, vendar ne več kot deset udeležencev oziroma skupnih gospodinjstev. Medosebna razdalja med udeleženci mora biti najmanj 1,5 metra, razen med osebami iz skupnega gospodinjstva.

5.    Verouk (kateheza) in versko izobraževanje

Omejitev števila oseb ne velja v primeru verske oziroma duhovne vzgoje in izobraževanja, medosebna razdalja med udeleženci pa mora biti najmanj 1,5 metra. Izvajanje verske oziroma duhovne vzgoje in izobraževanja je dovoljeno le pod pogojem, da osebe, ki izvajajo versko oziroma duhovno vzgojo in izobraževanje, enkrat tedensko oziroma pred samo izvedbo verske oziroma duhovne vzgoje in izobraževanja, če to izvajajo občasno, opravijo PCR ali hitro antigensko (HAG) testiranje. Pri čemer lahko versko oziroma duhovno vzgojo in izobraževanje opravljajo le tiste osebe, ki imajo negativni rezultat testa. Testiranja so oproščeni tudi posamezniki, ki izpolnjujejo v odloku navedene pogoje (sedmi odstavek, 2. člena, Odloka o začasni omejitvi kolektivnega uresničevanja verske svobode v Republiki Sloveniji[1]).

6.    Verniki lahko prejemajo sveto obhajilo izven svete maše; duhovniki naj k obhajilu povabijo svoje vernike, ki se niso mogli udeležiti svete maše.

7.    Ob smiselnem upoštevanju določil za svete maše, je dovoljeno obhajanje zakramentov spovedi, krsta, poroke in drugih bogoslužij.

8.    Podeljevanje bolniškega maziljenja je dovoljeno ob upoštevanju vladnih odlokov in priporočil NIJZ.

9.    Ko se bo epidemiološka slika začela izboljševati, bodo škofije pripravile navodila za obhajanje prvih svetih obhajil in svetih birm ter jih posredovale župnikom.

10.                       Cerkveni pogrebi so dovoljeni v skladu z navodili komunalnih služb in predpisov vlade ter NIJZ.

11.                       Župnijska pisarna je lahko odprta pod pogojem, da je naenkrat v pisarni poleg duhovnika samo ena oseba oz. člani istega gospodinjstva.

Dodatna pojasnila glede izvajanja verske in pastoralne dejavnosti so na voljo na posebni spletni strani.

Škofje pozivajo duhovnike, redovnice in redovnike, naj bodo na voljo vernikom ter naj pri tem upoštevajo vladne odloke in priporočila NIJZ za zaščito zdravja. 

Škofje bodo navodila prilagajali glede na tedenske odločitve vlade. 

 

Msgr. Stanislav Zore, ljubljanski nadškof metropolit in predsednik SŠK

Msgr. Alojzij Cvikl, mariborski nadškof metropolit in podpredsednik SŠK

Msgr. dr. Jurij Bizjak, koprski škof

Msgr. dr. Peter Štumpf, murskosoboški škof

Msgr. Andrej Glavan, novomeški škof

Gospod Rok Metličar, škofijski upravitelj Škofije Celje